Nobelpristagaren Svante Pääbo föreläste i Folkets hus

Nobelpristagaren Svante Pääbo. Foto: Susanne Lindberg Elmgren

Det var fint besök i Bagarmossen den 8 december. Svante Pääbo som är uppvuxen i Bagarmossen och aktuell för att ta emot årets Nobelpris i medicin/fysiologi var på besök. Det blev en riktig ”Eriksgata” för Svante när han kom till sina gamla hemtrakter.

Det började med besök i sin gamla skola, Brotorpsskolan, och möte med entusiastiska barn på skolgården. Därefter en specialföreläsning för årskurs 8 och 9 i Bagarmossens skola. En förkortad Nobelföreläsning som självklart hölls i Folkets hus mitt i Bagarmossen. Vår stora sal som annars brukar presentera film, musik och teaterföreställningar var fylld med intresserade ungdomar som kommit för att lyssna till sin nya idol. Föreläsningen kunde även följas av andra lärare och klasser på skolan via en enkel livesändning som man ordnat. Efteråt var det frågestund med eleverna om allt möjligt.

Anledningen till det fina besöket i Bagis kan tillskrivas några driftiga tjejer i Bagarmossens skola som när de fick veta att Bagis fått en Nobelpristagare helt enkelt skickat en inbjudan till honom. Något som Svante tog upp på föreläsningen när han påpekade att sedan det blev känt med Nobelpriset så har han fått tacka nej till massor av inbjudningar, men den här inbjudan kunde han inte tacka nej till.

Ett jättekul besök av en ödmjuk och välförtjänt nobelpristagare. Nu också en idol för många skolbarn i Bagis. Det var också en ära för oss att föreläsningen hölls i Folkets hus – samlingslokalen mitt i Bagis.