ÖVERLEVARNA

Registrations have closed.
ÖVERLEVARNA

ÖVERLEVARNA

477 477 people viewed this event.

ÖVERLEVARNA från Spanska inbördeskriget. En fotoutställning av Kerstin Ekström.

Vernissage 11 mars kl 16:00-18:00.

24 mars kl 14:00 sjunger Extra Salt i galleriet.
Extra Salt är en sånggrupp under ledning av Robert Robertsson som kommer att framföra spanska motståndssånger både från tiden för inbördeskriget och under de många åren av Franco-diktatur i Spanien.

27 mars kl 19:00 håller Kerstin Ekström föredrag utifrån utställningen och sin bok ÖVERLEVARNA - Vittnesmål från spanska inbördeskriget och Francodiktaturen.

I augusti 1975 kom jag till Madrid. Den 20 november dör Francisco Franco, diktatorn som styrt Spanien i nära fyrtio år. Nu inleds La Transición, övergångsperioden till demokrati. Det fanns så mycket hopp, allt verkade möjligt.

Jag köpte en kamera, ville dokumentera vardagen i det postfrankistiska samhället.
Det fanns ingen fotoutbildning i Madrid, bara i reklam och mode och jag ville berätta om människors livsvillkor. Jag sökte till Nordens Fotoskola i Stockholm, en treårig utbildning i dokumentärfotografi. Sista året skulle vi göra en utställning.

Under en resa till södra Frankrike lärde jag känna Trinidad Rancurel som fyllt arton år i ett av Frankrikes fyrtiotal läger där spanska flyktingar internerades då de flydde Francos dödspatruller.

Mötet med Trinidad blev avgörande. Jag ville utforska min samtid. Vilka var livsvillkoren när folkfronten vann valet i februari 1936? Hur fördes vardagen och kampen under det tre år långa kriget och vad hände med de besegrade efter demokratins nederlag?

Under mer än tjugo år sökte jag upp människor som diktaturen förföljt, torterat och dömt till långa fängelsestraff för att de trodde på frihet och demokrati.

Utställningen Överlevarna är baserad på min bok med samma namn. Ett tjugotal personer berättar om sina erfarenheter och sitt engagemang för en bättre värld.

_

Kerstin Ekström

Kerstin är utbildad i klassisk balett vid Conservatoire Darius Milhaud, Aix-en-Provence och Operan i Marseille. Studier i modern dans för koreografen Odile Duboc. Under tio år dansare vid spanska televisionen i Madrid.

Nordens Fotoskola i Stockholm 1985-1988. Radioprogram och utställningar i Sverige, Madrid, Paris, Buenos-Aires och USA.

Hon har publicerat tre böcker: Det förlovade landet, Kvinna i Sverige och Överlevarna på Carlsson Bokförlag.

I samarbete med ABF Stockholm

 

När

2024-03-11 till
2024-04-16
 

Vad

 

Taggar

Dela