Auli Laitinen – Smycken och bilder

Auli Laitinen – Smycken och bilder

175 175 people viewed this event.
Fri entré

Konsthantverk i Galleri Bagis

Vernissage 24 mars kl 16.00, utställningen pågår fram till 16 april.

Vad betyder det när det kommer 10 män i kostym på gatan, eller 10 ungdomar i Adidas och Nike? Det är nog ganska säkert att säga att dessa inte planerar eller diskuterar effekten av deras uniformer sinsemellan, men det kan ändå ses som ett outtalat språk mellan dem.

“Smycken och allt vi bär på oss har alltid intresserat mig pga av det de säger om vår tid. Det som vi är klädda i har en förmåga att visa sig och komma in överallt eftersom det sitter på människor som rör sig ut och in mellan det privata och det offentliga.“

AULI LAITINEN är en svensk konsthantverkare och smyckekonstnär, som växte upp på Bergsrådsvägen i Bagarmossen. Hon finns exempelvis representerad i Nationalmuseums samlingar med broschen ”Out of the closet”, men nu är det dags att återvända till Bagarmossen.

Kläder, smycken och accessoarer är ett språk som används på flera nivåer varav många sällan artikuleras eller behandlas som viktiga eller betydelsefulla. Att arbeta med det språket är att formulera det som når ut bland människor på ett sätt som inte är kontrollerat eller begränsat av åskådarens intresse och vald uppmärksamhet, som den institutionella konsten gör.

“Begränsningar som klass, genus, färg och ålder, är sådant som skapar ett motstånd inom mig. Att utforska det motståndet i smyckeobjekt eller smyckande har för mig känts som ett uppror jag och förhoppningsvis bäraren kan hantera. En väljer om och när en visar sig men på det stora hela är det just samtalet jag är ute efter och jag kallar oftast mina smycken för samtalsobjekt. Det är där som vi tar oss vidare och kan komma på något nytt. Det svåraste är förstås att prata med oliktänkande.”

Med olika hantverkstekniker sammanför Auli Latinen material och former från det som finns runtomkring oss. Textil och andrahandsfynd kan bli inspiration och material som ramar in och knyter an till människan som social varelse i sin tid.