SATELLITER – Gästspel från Fylkingen

SATELLITER – Gästspel från Fylkingen

SATELLITER – Gästspel från Fylkingen

573 573 people viewed this event.

Fylkingen skickas ut som satelliter i hela landet, 14 september kommer de till oss! Det blir workshop, presentationer och föreställning med dans, performance, robotik och experimentell musik.

Medverkande Fylkingen-medlemmar:
Alica Tserkovnaja, interdisciplinär konstnär, dansare och musiker
Anna Westberg, dansare
Fredrik Gran, tonsättare
Ivo Nilsson, tonsättare och trombonist
Rolf Enström, tonsättare och performanceartist
WOL performandeduo, Wenche Tankred och Lovisa Johansson, konstnärer

Tekniker:
Walter Berge

FRI/ FRIVILLIG ENTRÉ! 
Från kl 18 finns mat till försäljning

Program:

16.00 – 17.30. DANCEOKE – Rörelsebaserad workshop med fokus på lyssnande och rörelse, för seniorer och nyanlända familjer med barn, 0-2 år. Workshopen leds av Alica Tserkovnaja och är ett samarbete med föreningen Svenska med baby. För ytterligare info och anmälan se nedan.

17.30 – 18.15. ROBOTIK OCH MUSIK – presentation av Fredrik Gran
I sin presentation kommer Fredrik Gran att behandla hur och varför han som tonsättare integrerar robotik i sitt musikskapande, samt en historisk tillbaka- och framblick på relationen mellan konst och ny teknologi.

Fredrik Gran introducerar bl a sina projekt robotcellisten, rundgångsroboten och synthroboten- arbeten där han utforskar nya musikaliska uttryck bortom mänsklig förmåga, med specifik / unik karaktär, och där teknik och kreativitet samverkar.

18.30 – 18.50. Malte Dahlberg, tonsättare och Fylkingens vice ordförande presenterar Fylkingen och Fylkingens drygt 90-åriga historia.

18.50. Ivo Nilsson framför sitt verk SIRENATA (2019) för trombon, sirén och theremin. Ca. 5 min

19.00 – 21.30. FÖRESTÄLLNING (inkl 20 min paus)

Obs! Workshop och föreställning kommer att dokumenteras.


Rolf Enström
Rolf Enström är en tonsättare som ständigt letar nya vägar och prövar nya uttryckssätt, något som ofta fått honom att kombinera musik med andra konstformer, framför allt bildkonst och litteratur. Dramatiska uttryck har alltid lockat Rolf Enström, som gärna arbetar med starka kontraster; det våldsamma utbrottet och pausen/tystnaden är viktiga inslag i hans musik. Ofta nog kan musiken vara brutal och våldsam, laddad med ett dramatiskt allvar, men ibland tror man sig också finna att den Enströmska glimten i ögat smugit sig in någonstans i form av något oväntat litet ljud. Rolf Enström designar sina egna elektroniska instrument, exempelvis ”Orb”, som han givit konserter med i Stockholm och New York.

Rolf Enströms verklista omfattar ett åttiotal verk. Flera av hans stycken har blivit ”klassiker” och uppskattade repertoarstycken både i Sverige och utomlands – till exempel ” Directions ” ( 1979), Slutförbannelser (1981), Tjidtjag och Tjidtjaggaise (1987), som fick ”Prix Italia” samma år. SACD-produktionen ” Quarks ” belönades med ”Manifest-priset” 2008. Verket ” Echelon ”, komponerat på uppdrag av Sveriges Radio och EMS, var Sveriges bidrag till Prix Italia 2015.

www.xn--enstrm-0xa.se

Alica Tserkovnaja
Alica Tserkovnaja arbetar som interdisciplinär konstnär. Hennes somatiska praktik utforskar kroppens aktuella tillstånd genom ett djupt lyssnande till kroppens omedelbara behov och önskningar. Hennes verk har presenterats på bland annat: Centre for Contemporary Arts (Glasgow), Inkonst (Malmö), Assembly Roxy Theatre (Edinburgh), Robins Chapel (Cambridge), Galleri Femtopia (Stockholm) och Galleri Duerr (Stockholm).
Hon initierar och leder även didaktiska projekt och workshops för unga vuxna och barn, med målet att främja kreativitet och konstnärliga uttryck. Hennes formella utbildning inkluderar en masterexamen i musikframförande från Malmö Musikhögskola och en kandidatexamen i mimskådespeleri från Stockholms konstnärliga högskola, samt på São Paolo Escola de Teatro i Brasilien. Som performer har hon medverkat i verk av bl.a. Robin Jonsson, Potato Potato Scenkonst, Tove Rådmark och Gustav Englund. Under 2024-2026 är hon residenskonstnär på Transit Kulturinkubator i Stockholm.

https://alicatserkovnaja.com

Ivo Nilsson
Ivo Nilsson är musiker och tonsättare. Efter avslutade studier vid KMH debuterade Ivo Nilsson 1989 som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester. Samma år debuterade han även som tonsättare genom ett uruppförande vid Franska Radion framfört av Ensemble l ́Itinéraire efter studier i komposition vid IRCAM i Paris.

Sedan dess har han varit fritt verksam som tonsättare och kammarmusiker. Han är medlem i KammarensembleN, Ensemble MA och Axelsson & Nilsson-duo samt återkommande gäst i bla. Ensemble Modern och Klangforum Wien.

Under perioden 2003-2005 var Ivo Nilsson konstnärlig ledare för Stockholm New Music festival.
2007 tilldelades han Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris.
2017 blev han invald i Kungliga Musikaliska Akademien.

https://www.ivonilsson.com

WOL – Wenche Tankred och Lovisa Johansson
WOL är en kontinuerlig, konstnärlig process som har pågått sedan 2007.
Processen tar gestalt i gränslandet mellan performance och ljudkonst.
WOL arbetar visuellt och öppet utifrån det som kommer till oss.
Vi improviserar och lyssnar efter den rytmiska energi som sätter betraktarens sinne i rörelse.

WOL har visat performanceverk i Sverige på bland annat Fylkingen, Moderna Museet, Liljevalchs, Kulturhuset Stadsteatern, samtliga i Stockholm samt Bildmuseet, Umeå, Uppsala konstmuseum och Norbergfestival. Internationellt har WOL visat performanceverk på bland annat Counterflows, Glasgow, Colour out of Space, Brighton, Trama, Portugal, CREATURE LIVE ART, Kaunas och PAO. Oslo.

www.wolart.se

Fredrik Gran
Fredrik Gran är en tonsättare från Stockholm som bl a utforskar den musikaliska potentialen i mekaniska processer och nya performativa strategier. Hans verk kombinerar akustiska och elektroakustiska ljud genom interaktiva robotiska enheter, förstärkta instrument och datorstödda transkriptioner.

Fredriks musik har framförts internationellt på festivaler som Warszawa Autumn och ISCM World New Music Days, och han har samarbetat med ensembler som Arctic Philharmonic Orchestra, International Contemporary Ensemble och Treitlerkvartetten.

Sedan 2009 har han forskat på robotteknik för cello, vilket ledde till utvecklingen av en ”robotcellisten”. Hans doktorandprojekt vid McGill University, Montréal, Kanada, undersöker robotikens unika speltekniska och scenografiska potential.

https://fredrikgran.com

Anna Westberg
Anna Westberg är dansare, urspungligen från Göteborg och medlem i Fylkingen sedan 2015. Hon har en klassisk balettutbildning, men har mest arbetat med improvisation och somatiska praktiker, bl a på scenerna Atalante och Weld. Hon har en duo och en festival ihop med kontrabasisten Nina de Heney: Dance’nBass.


DANCEOKE

En inspirerande workshop för Svenska med babys projekt ”Tre generationer möts”. Workshopen kommer hållas i Bagarmossen Folkets Hus den 14 september kl 16.00 och är riktad mot seniorer och nyanlända barnfamiljer med sina barn (0-2 år).

Under workshopen kommer Alica från Fylkingen att introducera en bok som tillsammans med deltagarna kommer att omvandlas till dans och rörelser, ackompanjerat av ljud komponerade av Fylkingen. Tillsammans skapar vi en magisk värld. Självklart avslutas träffen som vanligt med fika och samtal.

Anmäl dig till workshopen här!

”Tre generationer möts” syftar till att bygga broar mellan nyanlända barnfamiljer med småbarn (0-2 år), och svensktalande seniorer som redan är etablerade i Sverige. Dessa träffar ska främja ett ömsesidigt erfarenhetsutbyte, där deltagarna stöttar varandra och deltar i roliga, kostnadsfria aktiviteter som passar både unga och gamla. Projektet är finansierat av Allmänna arvsfonden.

Satelliter är ett projekt med syfte att sprida och tillgängliggöra Fylkingens verksamhet för en ny och bredare publik runt om i landet. Fylkingen är en konstnärsdriven scen och förening för experimentell musik och konst. Föreningen grundades 1933 och utgörs idag av upp emot 300 utövande svenska och internationella konstnärer som utvecklar och presenterar nya verk i Fylkingens lokaler.

Satelliter genomförs med stöd av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse.