Kursledare

Här kommer en presentation över lärare och kursledare för våra kurser i Folkets Hus.

Lärarpresentation Folkuniversitetet:

Eva Lejonsommar

Eva Lejonsommar fick sitt genombrott med romanen Att älska henne (1995).Hon har arbetat med grafisk formgivning, framträtt med iscensättningar och monologer och driver sedan 2005 ett litterärt konstprojekt för att undersöka gränsen för berättelsen. Eva har skrivit fem romaner och åtta själsdeckare. Den senaste romanen, De afrikanska breven, kom ut 2007. Den senaste själsdeckaren, Traumatransit, kom ut 2020. Eva Lejonsommar är utbildad skrivpedagog. 

”Jag vill hjälpa mina elever att upptäcka fler tangenter på pianot.”

Peter Bull-Simonsen

Peter Bull-Simonsen undervisar i film- och TV-manus på våra fristående kurser och på Skrivarlinjen Distans. Han är regissör och manusförfattare, utbildad på TV4, Dramatiska Institutet, SVT och för Linda Seger.

Peter har skrivit långfilmsmanus, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern som visades på SVT. Peter har i över tjugo år handlett i utvecklingen av filmmanus på filmskolor och universitet runt om i Sverige. Han är även sedan 2015 huvudlärare på Linnéuniversitetets ettåriga distansutbildning i konsten att skriva filmmanus.

”Jag vill ge mod, fantasi och verktyg till att kunna skapa sagolika filmmanus ur verklighetens smärtpunkter.”

Anders Fager

Anders Fager är författare med ett förflutet som officer och spelkonstruktör. Han debuterade 2010 med den uppmärksammade skräcknovellsamlingen ”Svenska Kulter”. Anders har sedan dess etablerat sig som en av de ledande författarna inom svensk fantastik och har gett ut halvdussinet romaner, en ljudbok, en seriebok och ett par barnböcker.

Hans bok ”Kråkorna” nominerades 2020 till Augustpriset. Han har även skrivit för spel, tv och teater samt för tidningen Skriva. Han är utgiven på tyska, franska, italienska och engelska. Flera av Anders före detta elever är i dag framgångsrika inom svensk fantastik. Anders senaste bok ”Bläckfisken och den japanske sjömannen” kom hösten 2022. Han arbetar nu med flera tv-manus baserade på sina böcker.

Anders Fager undervisar på kurserna Att skriva skräck, sci-fi och fantasy och Världsbyggnad.

Sandra Lundberg

Sandra håller kurser i sömnad och återbruk samt mönsterkonstruktion. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Vilket förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.

När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.

– Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser. 

Maria Yvell

Maria är virkare, textilkonstnär och gerillaslöjdare under namnet Virka dygnet runt. Hon är även en av grundarna till Gerillaslöjdsfestivalen och driver Virkpodden.

Hon håller även kurser och workshops, både i virkning och gerillaslöjd och föreläser om slöjdaktivism.

– Virkningen kom in i mitt liv lite av en slump hösten 2013 men jag kände direkt att det här var något för mig och sögs in i virkningen, och har blivit kvar sedan dess. Jag drivs av att få vara kreativ, men också mötet med alla människor som är en stor drivkraft och glädje.

Målet med kursen är enligt Maria att visa på den potential och bredd som virkningen har. Det är en kreativt tillåtande teknik där du kan välja att följa mönster eller virka helt fritt. Du kan skapa allt ifrån gulliga små djur och saker till barn till stora textila verk, och allt däremellan.

-Det här hoppas jag självklart på att fler ska uppmärksamma genom att lära sig virka.

Maria Yvell