Bagarmossens Folkets Hus
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Folkets Hus For Future: en lokal klimatstrejkvecka!

22 september, 2019 - 27 september, 2019

Bagarmossens Folkets Hus uppmärksammar den globala klimatstrejkveckan – Global Week For Future 20-27 september – tillsammans med klimatrörelsen.

Tiden är knapp för att rädda klimatet. Nu mobiliserar klimatrörelsen världen över genom att anordna klimatstrejker och aktioner under en hel vecka. Detta sker med anledning av att världens ledare samlas för ett FN-toppmöte om klimatet, den 21-23 september. FN:s generalsekreterare hoppas att länderna då ska kunna enas om att öka sina klimatambitioner. Veckan inleds och avslutas med två stora klimatstrejker. Länk till dem hittar du nedan.

Klimatfrågan är global men lösningar är inte sällan lokala. Klimatstrejkveckan på Bagarmossens Folkets Hus ger chansen att tillsammans mejsla fram hur de lokala lösningarna kan se ut.

Alla programpunkter är kostnadsfria om inget annat anges. Kaffe/te och enklare fika finns att köpa. I samarbete med Studiefrämjandet Stockholms Län.

Alla programpunkter är kostnadsfria om inget annat anges. Kaffe/te och enklare fika finns att köpa.

Info uppdateras kontinuerligt på Facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/405826253470090/

PROGRAM

Hela veckan:
KLIMATUTSTÄLLNING
med konst av Brotorpsskolans femmor #classes4future

Måndag 23/9 19.00-20.30
VI SKAPAR ETT MEDBORGARRÅD!
med Extinction Rebellion Sverige
I New York den 23 september beslutar statschefer om klimatets framtid, långt ovanför våra huvuden. Hur skulle det bli om istället vi själva tog besluten? Ett sätt att göra det är Medborgarråd (Citizens’ Assemblies). Vi diskuterar hur vi kan åstadkomma detta. Blir vi tillräckligt många kanske vi t.o.m. kan prova en snabbversion på en aktuell fråga.

Tisdag 24/9 18.30-20.30
SÅ BLIR DU EN MILJÖKATALYSATOR!
med Klimatvalet Skarpnäck, Pontus Björkman

Under workshopen får du 10 tips om hur du påverkar kommunen och stadsdelen. Huvudfokus ligger på hur du, eller vi tillsammans, får igenom ett medborgarförslag. Ta gärna med en idé, ett förändringsförslag, så diskuterar vi hur våra lösningar kan bli konkret politik som skapar en mer hållbar stadsdel/kommun.

Onsdag 25/9 18.00-21.00
ÖPPEN TÄLJTRÄFF
med Björkhagens Slöjdverkstad

Att tälja kan vara klimataktivism i det lilla. Att skapa själv med naturliga material kan ge en känsla av andrum från ekorrhjulet och konsumtionssamhället. Så kom och tälj med oss! Alla är välkomna, ung som gammal, nybörjare och erfaren täljare. Förutsättningen är att var och en tar med sig det som behövs för en täljträff. Tag med dina egna verktyg och gärna färskt virke. Det finns möjlighet att låna knivar, skedknivar, yxa och såg.

Onsdag 25/9 18.30-20.30
SÅ KAN VI RESTAURERA STADSDELENS SJÖAR OCH VATTENDRAG
med Klimatvalet Skarpnäck, Stellan Hamrin

Vattnet från Hammarby/Skarpnäcks stadsdelsområde rinner till Flaten, Ältasjön, Söderbysjön, Dammtorpssjön, Järlasjön, Sicklasjön och Hammarby sjö. Vad behöver göras för att minska tillrinning av förorenat vatten och hur skulle hela sjösystemet restaureras? Vi går igenom hur situationen ser ut för sjöar o vattendrag och diskuterar olika åtgärder för att minska föroreningarna av sjösystemet.

Torsdag 26/9 18:00-20:30
SÅ BLIR DU EN KLIMATINSPIRATÖR!
med Klimatvalet Skarpnäck, Inger Björk
Under workshopen får du veta mer om vad den aktuella vetenskapen säger om klimatförändringarna. Vi tittar också på vad svenska regeringen, Stockholms region och stad beslutat att göra för att förhindra den globala uppvärmningen. Och vi diskuterar olika idéer kring vad stadsdelen och kommunen borde göra för att förhindra att den genomsnittliga uppvärmningen överstiger 1,5 grader på planeten.

Fredag 20/9 och 27/9
Skolstrejk För Klimatet 20 September och Storstrejk För Klimatet 27 September – FridaysForFuture
Passa på att lämna Bagis och ta linje 17 in till stan och demonstrera!

SUGEN PÅ MER?
Här finns alla arrangemang som sker globalt under Global Week For Future: https://www.fridaysforfuture.org/events/map

Detaljer

Börjar:
22 september, 2019
Slutar:
27 september, 2019
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
,