Galleri Bagis: Moustafa Jano

Moustafa Jano är grafisk designer och utbildad vid konsthögskolan i Damaskus. Han har själv flytt från Aleppo till Sverige och nu vill han berätta om sina och andra flyktingars traumatiska upplevelser med hjälp av sina bilder.

Galleri Bagis: Every Person Has Lost Something – digitala montage av Moustafa Jano

Moustafa Jano är grafisk designer och utbildad vid konsthögskolan i Damaskus. Han har själv flytt från Aleppo till Sverige och nu vill han berätta om sina och andra flyktingars traumatiska upplevelser med hjälp av sina bilder. Bilderna är digitala montage som han bygger upp av egna foton och bilder som publicerats på internet för fri spridning. Motiven är ofta en kombination av dröm och verklighet där känslan av förgängelse och utsatthet är ständigt närvarande. Barnen återkommer i många av Moustafa Janos bilder och gestaltar en generation vars hela liv levts i krig.

Galleri Bagis: Bildväverskan från Bagarmossen

Bildvävar av Gun Nordstrand.

Den 8 december öppnar utställningen med ett urval av Gun Nordstrands bildvävar på Bagarmossens Folkets Hus.

Gun Nordstrand (1929-2017) ägnade sitt konstnärskap främst till att väva bilder av såväl det privata som det politiska och offentliga. Inget var för svårt eller för tabubelagt att väva. Gun blev snabbt bildväverskan i Bagarmossen vars motiv kretsade kring familjen, vännerna och allt det som engagerade henne.

Hon vävde om personliga svårigheter, om krig, politik och orättvisa men också om kampen för att göra världen till en bättre och rättvisare värld att leva i. Hennes bildvävar lyfter tydligt fram hennes händelserika liv och kärleken till sin familj, sina barn och barnbarn men också om sin kärlek till Bagarmossen.

Gun Nordstrands vävar har under åren ställt ut på en mängd olika kulturhus och gallerier över hela landet. Bagarmossens Folkets Hus är en av platserna, några av de andra är Liljevalchs och Kulturhuset Stadsteatern. 2011 hölls en retrospektiv utställning i Göteborg där alla över 130 vävar, som hon hade skapat fram tills dess och inte var sålda, ställdes ut.

Efter en längre tids sjukdom dog Gun Nordstrand den 3 juli 2017 och ligger begravd på Skogskyrkogården, i Stockholm.

Utställningen på Bagarmossens Folkets Hus pågår fram till den 20 december 2018.

Galleri Bagis: @broderauttexten

Tragikomiskt broderi av Gisela Ståle. 

@broderauttexten är ett snabbt växande fenomen på Instagram och Facebook. Gisela Ståle från Malmö hittade broderandet på jakt efter en uppslukande hobby. När texterna började flöda på tygbitarna skapade hon ett konto på Instagram.Det visade sig snart att mörk humor i broderiform var ett vinnande koncept. @broderauttexten var skapat. Många är vi som känner igen oss och får chans att skratta högt och lite skälvande åt oss själva av verken.

På Galleri Bagis kan @broderauttexten ses i sitt rätta format för första gången i Stockholm.

Här är ett klipp om @broderauttexten på kulturprogrammet Sverige! På SVT